Beitske Kempenaar - Portret - Nieuwsbrief Fotoschool Keistad

Beitske – cursist tweedaagse basisopleiding

“Ik kan mezelf helemaal verliezen in fotograferen…”

Beitske uit Hilversum heeft de tweedaagse basiscursus gevolgd. Ze is helemaal verslingerd geraakt aan de fotografie. “Ik verlies alle gevoel voor tijd als ik lekker bezig ben. Pas geleden heb ik urenlang staan fotograferen bij een groot meer. Pas toen ik stopte om naar huis te gaan, zag ik hoe laat het al was en voelde ik de waterkou.”

Beitske heeft een drukke baan bij een grote omroepvereniging en studeerde daarnaast ook nog HBO-bedrijfskunde. Ze vertelt: “Na mijn studie, ben ik de tweedaagse fotocursus gaan doen. Je moet er wel wat tijd in kunnen stoppen, vind ik. Sander Ruijg (de docent, red.) geeft je enorm veel vrijheid. Hij stelt zich heel dienend op. Je wordt echt niet verplicht om huiswerk te maken, maar als je het maximale uit de lesstof wilt halen, dan ga je vanzelf wel aan de slag…”

Automatische piloot

Beitske Kempenaar - Strand - Nieuwsbrief Fotoschool Keistad

©Beitske Kempenaar – Strand

De moeder van Beitske had altijd een camera ‘klik-klaar’ in de kast liggen. “Fotograferen was heel normaal bij ons thuis. Ik heb echt stapels jeugdfoto’s. Op m’n vijftiende kocht ik zelf een camera. Paddestoelen en vogels waren favoriet.” Ze knipoogt vrolijk, maar gaat meteen op serieuze toon weer verder: “van al die knopjes op het toestel had ik echt geen verstand. Ik fotografeerde alles op de automatische piloot. Pas tijdens de cursus heb ik voor het eerst over de belichtingsdriehoek gehoord en welke invloed ik kon uitoefenen op het eindresultaat. Dat was echt een eyeopener. Nu regel ik zelf de scherptediepte en de helderheid van de foto’s. Ik had die cursus veel eerder moeten doen.”

Govert de Roos

Beitske is een echte natuurfotograaf. Ze fotografeer zelden mensen of gebouwen. Toch heeft ze een workshop gevolgd bij portretfotograaf Govert de Roos. “Ja, gek he”, zegt ze, “maar het was een fantastische dag. Govert heeft me laten zien dat fotograferen in zwart-wit extra betekenis aan een foto kan geven. Kleuren leiden je vaak zo af. Bij zwart-wit gaat het echt om de essentie. Ik ben daar nu mee aan het experimenteren. Verder probeer ik ook te snappen hoe je de mooiste composities krijgt. Als je eenmaal de smaak van fotograferen te pakken hebt, dan wil je meer, meer, meer. Misschien ga ik de Jaaropleiding wel doen.” Alweer die knipoog…

[UPDATE april 2017: Beitske doet inmiddels de Jaaropleiding Fotograaf]


Kijk ook eens naar de eigen website van Beitske: ‘Friesframe.nl’