Daniëlle Gerres Fotoschool Keistad Basiscursus (1) - Denken in beelden

Daniëlle Gerris: “Ik denk altijd in beelden”.

Daniëlle Gerris (1975) leidt een druk leven. Ze heeft drie jonge kinderen, een grote klus bij een bouwmarkt, haar eigen bedrijf en ze volgt ook nog de basiscursus bij Fotoschool Keistad. We ontmoeten elkaar in de studio aan de Arnhemseweg. Daniëlle gaat er rustig voor zitten. Na afloop van het gesprek wil ze nog wel even de stad in, maar ik hoef geen haast te maken, want ze heeft alle tijd. Sommige mensen lijken meer uren in een dag te hebben dan anderen…

door: Gerard Oonk, mei 2017

“’t Is wel fijn dat de basiscursus ook op vrijdagochtend wordt gegeven. Ik heb eerst overwogen of ik ’s avonds zou gaan, maar dan is het bij ons thuis altijd crisis. Overdag kan ik er wel even tussenuit.”

Daniëlle praat rustig en overwogen. Ze neemt een slok koffie en pakt de draad van het verhaal weer op. “Mijn man heeft me het laatste zetje gegeven. Hij stimuleerde me om een cursus te gaan volgen. Ik wilde al heel lang met fotografie gaan beginnen, maar het kwam er steeds niet van. Nu heb ik de smaak helemaal te pakken.”

Kunstacademie

Na haar VWO-diploma volgt Daniëlle de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht, met als specialisatie ‘visuele communicatie’. Dan verwacht je dat ze al een behoorlijke fotografie-opleiding achter de rug heeft. “Ja hoor”, zegt ze lachend, “natuurlijk kwam fotograferen aan de orde op school, maar het meeste ben ik vergeten. Het was nog in het analoge tijdperk. Dat gedoe met filmrolletjes, negatieven ontwikkelen en donkere kamers was niks voor mij. Ik ben echt ontzettend blij met de digitale camera’s.”

©Danielle Gerres - Amber - Denken in beelden

©Danielle Gerres – ‘Amber’

“Mijn oude analoge spiegelreflex van Minolta heb ik nog steeds, maar ik gebruik ‘m nooit meer. Na de opleiding heb ik een tijd gefotografeerd met een kleine compactcamera en later ook met mijn telefoon.”

“Op een gegeven moment loop je tegen de grenzen aan van zo’n toestel. Ik wilde mooie sfeeropnamen van mijn kinderen kunnen maken. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een goede foto-opleiding in de buurt van Amersfoort. Toen ik aan de basiscursus begon heb ik meteen maar een nieuwe spiegelreflex gekocht. Digitaal natuurlijk. En nu probeer ik de theorie weer op te pakken.”

Denken in beelden

“De basiskennis over sluitertijd, ISO en diafragma zit inmiddels weer een beetje in m’n hoofd. Nu moet ik veel gaan oefenen. Ik ben er van overtuigd dat je pas echt mooie foto’s kunt maken als je niet meer hoeft na te denken over de instellingen van je camera.”

“Ik was een paar jaar geleden op de bruiloft van een vriendin. Daar liep een fotograaf rond die nauwelijks opviel en heel snel haar werk deed. Ze maakte prachtige foto’s. Dat lijkt me geweldig om te doen, zo’n registratie maken van een belangrijke dag uit iemands leven. Maar goed, dan moet je dus blind alle knoppen en instellingen van je apparatuur weten te vinden. Zover ben ik nog niet.”

“Een mooie compositie kan ik wel maken. Dat zat er al vroeg in. Ik denk eigenlijk de hele dag in beelden. Dat heeft waarschijnlijk met mijn achtergrond te maken. Ik kon vroeger redelijk goed tekenen, daarna ben ik de kunstacademie gaan doen en tijdens mijn werk als grafisch vormgever ben ik ook de hele tijd met vlakverdeling bezig.”

Strandfoto - Daniëlle Gerres - Denken in beelden

©Daniëlle Gerres – Strandfoto

Studio VolDaan

Daniëlle heeft ruim zeven jaar gewerkt in de reclamestudio van een groot supermarktbedrijf. Tegenwoordig werkt ze een paar dagen per week op de marketingafdeling van bouwmarkt Formido en ze is eigenaar van haar eigen bedrijf ‘Studio VolDaan’. Ze ontwerpt zelf trouwkaarten, flyers, posters, huisstijlen en logo’s. Eigenlijk alles wat je met behulp van een computer kunt maken. Fotografie zou een prima aanvulling kunnen zijn.

“Ik gebruik regelmatig stockfoto’s voor mijn werk. Het liefst wil ik zelf de foto’s gaan verzorgen. Dat zou een volgende stap zijn in mijn ontwikkeling als fotograaf. Eigen beelden zijn toch veel persoonlijker dan zo’n algemeen plaatje dat je via een groot fotobureau aanschaft.”

De Fotoschool

“Ik leer ontzettend veel tijdens de basiscursus. Het hele lokaal zit op vrijdagochtend vol.” Daniëlle zwaait met een groots gebaar door de ruimte. “Het is leuk om met zo’n groep bij elkaar te zitten. We beginnen altijd met het bespreken van onze foto’s.”

“Voordat de les begint geven we een USB-stick aan docent Sander Ruijg en dan bekijken we de beelden op een groot computerscherm. De feedback is altijd wel spannend. Ik ben natuurlijk ontzettend benieuwd wat de anderen van mijn foto’s vinden. Maar je kunt ook heel veel leren van de invalshoeken die de mede-cursisten kiezen. Ja, ik vermaak me hier prima.”

_____

Als je meer wilt weten over de cursus die Daniëlle Gerres volgt, kijk dan op de website van Fotoschool Keistad: Basiscursus 1.