Flitsen als een pro - Cursus Flitsen Fotoschool Keistad Amersfoort

Flitsen als een Pro

We behandelen het flitsen eigenlijk tijdens alle cursussen. Dat is handig, want iedereen krijgt er wel een keer mee te maken. Gewoon, omdat er onvoldoende licht is. Kortom: je moet soms wel…

Camera maakt de keuzes

Als de camera in de automatische stand staat (dus als je de camera laat beslissen), dan gaat ‘ie flitsen als de sluitertijd te langzaam wordt. De openingsduur van de lens wordt dan versneld naar 1/60 seconde en er volgt een flits.

Het gevolg is (vaak) een te wit geflitst onderwerp en een donkere achtergrond.
Wat is er gebeurd? Door een relatief snelle sluitertijd heeft het omgevingslicht weinig kans gekregen om geregistreerd te worden. Het gevolg is een donkere omgeving waardoor het hoofdonderwerp relatief érg licht wordt.

Kunnen we die sluitertijd dan niet weer langer maken en toch nog scherpe foto’s maken? Jazeker wel!

Jij maakt de keuzes

Probeer het maar eens: schakel over naar de M-modus; diafragma en sluitertijd moet je dan handmatig instellen. Je kunt nu een langere sluitertijd kiezen. Wees niet te zuinig; een ¼ seconde is meestal goed haalbaar. Je onderwerp wordt immers toch wel ‘bevroren’ door de flitser.

Wat doe je dan met het diafragma? Het diafragma is belangrijk omdat hiermee de helderheid van je voorwerp (dus niet achtergrond!) wordt bepaald.
Als je hoofdonderwerp te licht is, en je achtergrond veel te donker, dan draai je je diafragma dicht en maak je de sluitertijd langer. Best ingewikkeld? Zeker! Experimenteer er maar eens mee. Je ‘flitsfoto’s’ worden er een stuk mooier van.

Cursus Flitsen

Vanaf dit seizoen (begin 2017) hebben we ook een ‘Cursus Flitsen’, waarin we alle mogelijkheden van je reportage-, of opzetflitser bespreken.
Lees meer over alle cursusonderdelen!