Fotobespreking conceptopdracht Saffloer Mohaupt

Fotobespreking – conceptopdracht

Bij Fotoschool Keistad bespreken we veel foto’s met elkaar. Dat is leuk en leerzaam. Je kunt namelijk veel opsteken van het werk van anderen.

Hoofddocent Sander Ruijg geeft -op deze website- maandelijks zijn kijk op bijzondere foto’s.


We geven het onmiddellijk toe; we zijn niet zo van de teksten op foto’s , maar in dit geval maken we graag een uitzondering. Deze foto is gemaakt door Saffloer Mohaupt van de Vakopleiding. Tijdens de Vakopleiding vragen we van de studenten na te denken over concepten. Op een lesdag kan men zodoende best door ons “overvallen” worden door een opdracht die op dát moment uitgevoerd moet worden.

De letterlijke tekst waarmee men werd uitgedaagd was als volgt:

VERGRIJZING
Sinds decennia is de bevolking aan het vergrijzen. Dit wordt algemeen als een probleem gezien; alle berichtgeving is daarin negatief. Dat moet vervelend zijn voor de vergrijzende bevolking. Maar, IS oud en grijs worden wel zo’n probleem? Zeker vanuit het perspectief van de oudere zélf?
Maak een beeld waarin je deze andere kant “belicht”.

Saffloer koos voor een tekst die aansloot bij het beeld en niet het beeld verklaarde. Ik denk dat we daarom wat milder waren. Mooi beeld hoor. Fijne compositie ook; de man rijdt het beeld uit. Daarmee krijg je als kijker ook het gevoel dat deze meneer niet kan wachten op de volgende attractie.

Fotobespreking-conceptopdrachtISO 200
Diafragma 5.6
Sluitertijd 1/200

©Saffloer Mohaupt


Sander Ruijg

Lees ook andere fotobesprekingen.