Copyright Beitske Kempenaar FriesFrame - Broeder Michael - fotobespreking Fotoschool Keistad (1)

Fotobespreking – perfecte regel van derden

Deze foto is van Beitske Kempenaar, een student van de Jaaropleiding ten tijde van deze foto. Inmiddels is Beitske alweer tweedejaars en doet de Vakopleiding Fotograaf.

Het is een foto uit de serie die ze maakte voor haar examen-portfolio. Beitske heeft het leven van een monnik (broeder Michaël) in beeld gebracht. Afgezien van het geweldige portfolio wat ze maakte, kun je deze foto ook prima als 'stand-alone' zien.


©Beitske Kempenaar - 'Michaël'

©Beitske Kempenaar
'Michael'

Sluitertijd 1/2500 | Diafragma f/4.5 | ISO 100

Bekijk de website van Beitske


Regel van derden

De compositie is goed gedaan. Ik weet niet of de regel van de derden bewust is toegepast (sommigen doen dat op gevoel), maar in dit geval is de verdeling lucht-zand mooi 1/3 - 2/3. De monnik is mooi gesitueerd op 1/3 én hij staat ook nog eens op de (denkbeeldige) snijlijnen van de horizontale en verticale derden. Dus tien met een griffel op dat gebied.

Bij Fotoschool Keistad leren we de studenten gewoon goed te kijken en een compositie te maken die vooral zij zélf mooi vinden. Wij vinden de regel van derden een hulpmiddel en zeker geen wet.

Kader

De lucht is redelijk zwaar aangezet, maar gaat net niet over the top wat mij betreft. Het moment dat het habijt opwaait is essentieel; óf we zien een man in de duinen óf we zien een monnik die over zee kijkt en 'Gods schepping' aanschouwt. Toch een verschil!

Wat ook een sterk punt is, is het 'kader', waarbinnen de monnik staat. Het is eigenlijk nauwelijks een kader te noemen. Hij staat precies (en uiteraard, want hij loopt op een duinpad) tussen de begroeiing op een lege plek, waarna de begroeiing weer doorloopt en zelfs naar boven 'glooit', waardoor hij als het ware in een hele flauwe V staat.

Inhoud

Inhoudelijk een prima foto ook; mooie verstilling en qua inhoud van het portfolio past het helemaal in 'het verhaal van Beitske'.