Fotobespreking portret zonder regels copyright Debby Schouten

Fotobespreking – portret zonder regels

We zien een prachtig portret gemaakt door Debby Schouten tijdens de les studio-fotografie Gevorderden Portret. Het model is Anne.

Waarom kiezen we speciaal voor deze foto? Ik wilde een foto nemen die niet perse voldoet aan de regels, maar toch een mooie plaat oplevert. Op de Fotoschool leer je  van alles over belichting, compositie, techniek, inhoud en benadering. Daar is veel over te zeggen en alle onderdelen hebben hun eigen regeltjes waaraan je je maar beter kan houden. Zegt men.

Dat is niet waar, vinden wij bij de Fotoschool. Ga vooral je eigen gang, breek de regels, maar neem tegelijkertijd wel kennis van alle regels en richtlijnen.

Image

©Debbie Schouten
'Anne'

Sluitertijd 1/160 | Diafragma f/16 | ISO 100

Als we dat op deze foto betrekken: de positie van het model. Ze staat uit het midden, maar niet zo ver dat je kunt spreken van de “regel van de derden”. Ook de “Gulden Snede” gaat niet op; ze staat daarvoor “te hoog”. Er is geen compositie-regel op los te laten maar wat staat ze daar goed ! Niets mis mee.

De belichting: dit was een mooie gelegenheid geweest om Rembrandtlicht te gebruiken. Een mooi verlichte linkerkant en een obscuur driehoekje van licht onder het oog op rechts. In plaats daarvan een soort van zwak rimlicht (een licht schuin achter) vanaf rechts dat het gezicht uitlicht op rechts.

Ook kun je stellen dat het haar niet goed loskomt van de zwarte achtergrond. Iets wat “normaal” met een haarlicht wordt voorkomen. Hier niet. Een (groot) deel van het haar verdwijnt inderdaad in de achtergrond. Ik vind dat hier geen probleem er is nog net genoeg definitie over, zodat we kunnen zien dat ze lang haar heeft.

Wat is sowieso goed aan deze foto? - De pose - De uitstraling  - De belichting is “spot-on”

Jullie merken; ik vind dit een geslaagde foto. Maar als we iéts op de Fotoschool leren, is het wel dat er over smaak niet valt te twisten. Er is ruimte voor iedereen en ruimte voor kritiek, mits opbouwend en respectvol.