Fotobespreking – verbinding zoeken

Hoofddocent Sander Ruijg van Fotoschool Keistad in Amersfoort bespreekt iedere maand het werk van een cursist of een student.


Deze foto’s zijn gemaakt door Yke Reilink. Yke heeft vorig jaar de Jaaropleiding gedaan en heeft haar afstudeerportfolio “om-me-zien” genoemd.
Er waren voor haar twee redenen om deze titel te kiezen; dingen gebeuren in een “ommezien” én straatfotografie is een kwestie van goed om je heen kijken, dus goed “om-je-zien”.

Dat Yke straatfotografie zou kiezen als hoofdonderwerp van haar portfolio stond al snel vast. Ze is, als geen ander, in staat alledaagse gebeurtenissen zódanig vast te leggen, dat er een interessant beeld ontstaat. Maar ze wilde deze beelden niet als “stand-alone” presenteren; ze zocht telkens de verbinding met andere beelden die ze eerder had gemaakt of nog ging maken. Ze combineert telkens twee foto’s die ze qua vorm of inhoud aan elkaar verbindt. Dat is een mooi gegeven want in de fotografie kennen we óf het vormconcept, óf het inhoudelijk concept. Dit is eigenlijk een beetje van beide.

Kijken we naar deze foto (en het had net zo goed een willekeurige andere foto uit haar portfolio kunnen zijn), dan zien we een treffend samenkomen van twee beelden. Technisch gezien uiteraard goed, maar dat is niet het belangrijkste. Zie je dat de ene foto, qua belichting, bijna het negatief van het andere is? Het schilderij past ook qua vorm bijna in de doorkijk van de ander.

Natuurlijk gaat, in eerste instantie, de aandacht naar alle hoeden op beide foto’s (Yke vertelde dat ze nog aardig heeft moeten rennen om die mannen van de achterkant te kunnen fotograferen voordat ze wegliepen). Dat is de verbindende factor, maar er is daarnaast nog zoveel meer. Het idee, uitvoering, het niét in scene zetten, het standpunt, de belichting, de uitvoering, het concept. de compositie, de verbinding, etc. zijn grote klasse.