©Willem-Jan van der Steen - Zelfreflectie in reflectie

Fotobespreking – zelfreflectie in reflectie

Bij Fotoschool Keistad bespreken we veel foto’s met elkaar. Dat is leuk en leerzaam. Je kunt namelijk veel opsteken van het werk van anderen.

Hoofddocent Sander Ruijg geeft -op deze website- maandelijks zijn kijk op bijzondere foto’s. Dit keer een zwart-witfoto van Willem-Jan van der Steen.


Image

©Willem-Jan van der Steen | Gent

'Reflectie'

Sluitertijd 1/60 | Diafragma f/4.5 | ISO 100

Bekijk de site van Lux-fotografie


Willem-Jan zegt over dit werk:
"De foto is gemaakt in Gent in de Kammerstraat, vlakbij de Markt, met een Canon M5 systeemcamera. De 'Eenling' in eigen wereld en gedachten. Zelfreflectie in reflectie. De wereld gaat langs je heen."

Straatfotografie

Willem-Jan is een oud-deelnemer van de Jaaropleiding. Hij voelde zich altijd al aangetrokken tot straatfotografie; het moment, de plotselinge compositie of gebeurtenis trekken zijn aandacht. Je moet het wel zién natuurlijk en daarin zit het geheim.

Oude meesters

Deze foto vind ik een mooi voorbeeld dat hij voor zichzelf (en zijn omgeving ook) zijn niveau tot een nieuwe hoogte brengt. De foto doet me denken aan de oude meesters zoals Bresson of Vivian Maier. Tijdloos dus en dat komt ook door het gebruik van zwartwit. Voor fotografen is het (bijna) vierkante formaat altijd wel een reis in de tijd; doet ons denken aan oude Hasselblads en Rolleiflexen waarbij er op 6x6 cm negatieven werd geschoten.

Inhoud & techniek

Inhoudelijk: prachtige foto! Door het gebruik van de groothoek, zit ik, als kijker, echt ín het beeld en kan ze me elk ogenblik ontdekken; ik sta immers echt dichtbij. Een moment van gedachten en rust in een drukke stad. Mooie verstilling en de schaduwen en lichten zitten precies op de juiste plek.

Technisch: we gaan ervan uit dat een student van de Opleiding de belichting goed en snel kan instellen. Dat is ook gebeurd. Mooie belichtingsdriehoek. De omzetting naar zwartwit is ook geslaagd. Willem-Jan heeft volgens mij ook een vignet ( de randen donkerder gemaakt) aangebracht maar dat zei hij er niet bij; nu komt de aandacht nog meer naar het midden.

Goed gedaan! - Sander Ruijg