Nieuwsbrief Maart 2013

Technisch-belichten-Maart-2

Over- of onderbelichten?

Een goede foto staat of valt met de belichting. Vandaar dat we er tijdens de cursussen ook veel aandacht aan besteden. En dat stopt niet na de basiscursus. Ook voor gevorderden is dit een belangrijk onderwerp.

We maken gebruik van het onderscheid tussen technisch en creatief over- of onderbelichten.

Technisch belichten
Bij het eerste moet je meer denken aan voorwerpen vastleggen die vanwege hun aard een belichtingscorrectie nodig hebben: witte bruidsjurk of sneeuw of juist een zwarte kat of mannen in donkere pakken.

Creatief belichtenCreatief-Belichten-Maart-20
Creatief wordt het pas wanneer je contrasten gaat opzoeken en door middel van over- en onderbelichten (en in de regel is het vaker onderbelichten) de foto veel zeggingskracht meegeeft. Dat kan een best listig klusje zijn.

Foto-kikker-maartUiteraard vertellen we je daar in een cursus graag meer over. En, wie durft eigenlijk te beweren dat een foto altijd de realiteit moet weerspiegelen? Vaak is een belichtingscorrectie, waarbij de werkelijkheid naar eigen hand wordt gezet, erg leuk!

Stand-foto-maart-2013In welke stand kan ik nu het beste fotograferen?
We krijgen geregeld vragen of het nou beter fotograferen is in de Av, Tv of M (Canon) of A, S of M (Nikon) –stand. Kort gezegd; sluitertijdvoorkeur, diafragmavoorkeur of alles handmatig?
Het antwoord daarop luidt volgens ons vaak; diafragma. Het diafragma bepaalt het uiteindelijke beeld; wat is scherp, wat niet?

 

Verschil in portrettenPortret-maart-2013
Een portret maken met 1/100 of 1/1000 levert vrijwel geen verschil op. terwijl een portret maken met F5.6 of F22 een groot verschil oplevert! Er zijn natuurlijk voorbeelden waarbij sluitertijd belangrijk is; watervallen, lichtsporen van auto’s in het donker, vuurwerk etc. Zelfs DAN kun je d.m.v. het gebruik van je diafragma een gewenste sluitertijd bereiken.

Foto van de maand
Voor de laatste keer dit seizoen toch nog even een winters tafereeltje. Omdat-ie zo mooi is. Altijd weer grappig om te kunnen zeggen dat een foto mooi is, terwijl de regel van de derden (compositie) met voeten wordt getreden.

Compositie
Tenzij je kijkt naar het hekje of de zon. De horizon staat wel in het midden. Geen probleem in dit geval. De belichting is ook erg mooi. Dat gaat haast vanzelf want er is behoorlijk wat tegenlicht; soms leidt dat tot hopeloos onderbelichte foto’s, maar soms levert het pareltjes op. Zoals deze…

Terugblik op de open dag
De open dag op 19 januari was goed bezocht. Tijdens die dag was het mogelijk om in de studio een fotosessie te doen onder begeleiding van een van de docenten.  Je kon een familielid of vriend (-in) vastleggen in de studio met behulp van echte studiolampen en achtergronden. Ook veel mensen meldden zich aan voor de inmiddels gestarte cursussen. Kom de volgende keer als we een open dag organiseren zeker even langs! Het is de moeite waard.

Start-septemberIn september starten we de jaaropleiding Fotografie
We merken  dat er steeds meer cursisten zijn die van fotografie hun vak willen maken of anderszins serieuzer met fotografie bezig willen zijn. Men schrijft zich in voor de Fotoacademie of de Fotovakschool. Dat kan. Nadeel daarvan is dat het erg duur is en niet naast de deur. Bovendien horen we niet zelden dat men niet geheel tevreden is over de verschillende opleidingen.

Ontwikkeling van jaarcursus
Natuurlijk spelen we hier graag op in door een jaarcursus te ontwikkelen. Toegesneden op de specifieke wensen van de belangstellenden. Er gaan stemmen op om een opleiding te starten voor bruidsfotografie en een voor algemene fotografie. Op dit moment zijn we alles aan het uitwerken en zal op de site (die binnenkort in een nieuw jasje wordt gestoken) worden verduidelijkt.