Foto's bespreken aflevering 1 Erica Bastiaanse

Fotobespreking – aflevering I

Bij Fotoschool Keistad bespreken we veel foto’s met elkaar. Dat is leuk en leerzaam. Je kunt namelijk veel opsteken van het werk van anderen.

Hoofddocent Sander Ruijg geeft -op deze website- maandelijks zijn kijk op bijzondere foto’s.

Dit is de eerste editie van ‘Foto’s bespreken…’


©Erica Bastiaanse | Station Arnhem

Sluitertijd: 1/60 | Diafragma f/7.1 | ISO 80 | 34mm

Erica is een heel precieze fotograaf; zij heeft hier gewacht tot het juiste moment, het juiste licht, de juiste compositie. Let er maar eens op hoe synchroon de reling en de schaduwrand loopt.

Verder is de compositie natuurlijk smetteloos; de plek van de lopende man in de “lichtdruppel” is precies goed gekozen. Ook in het totaalbeeld is het hoofd van de man volgens de regel van de derden op de snijlijn geplaatst.

In grote lijnen zien we ook een diagonaal doordat het licht linksonder begint en doorloopt tot rechtsboven.

De keuze voor zwart-wit ligt voor de hand omdat kleur niets toevoegt aan deze ode aan compositie-vormen!

Prachtig ook hoe de reling doorloopt in de schaduw, zodat we ook zeker weten dat ‘het leven doorgaat’, ook buiten het licht…

Wat misschien wel het allermooiste is aan deze foto, is dat het er één is uit een serie met allemáál van dit soort foto’s (Erica heeft ze laten zien tijdens haar Jaaropleiding aan de Fotoschool). Dat getuigt van consistentie en previsualisatie zoals dat zo mooi heet,

Ik kan eigenlijk geen verbeterpunten voor deze foto verzinnen. Dat is voor deze eerste aflevering van een serie fotobesprekingen misschien niet zo handig of representatief, maar het is gewoon een heel mooie en goede foto!

Complimenten voor Erica.