herfstfotografie-nieuwsbrief-fotoschool-keistad. Boten in haven bij mist.

Herfstfotografie – laat je kleuren knallen

herfstfotografie-nieuwsbrief-fotoschool-keistad. Koeien in mistig weilandWeg met de zomer. Kom maar op met die herfst!

De zomer is natuurlijk heerlijk: lekker warm, veel zon, vrijheid! Het is ook het jaargetijde waarin de meeste foto’s worden gemaakt. Iedereen met een camera wordt tijdens de zomermaanden een fotograaf.

Toch is de herfst beter geschikt voor fotografie dan de vakantieperiode. Het licht is mooier, de kleuren spatten je tegemoet en de laaghangende mistflarden geven extra spanning en mystiek.
We geven je vijf tips voor mooie herfstfotografie.

Onze tips

– Denk aan je statief. Het licht in het najaar is veel minder sterk dan in de zomermaanden. Zeker als je met een klein diafragma (hoog getal, grote scherpte-diepte) de bossen in wilt duiken, dan kom je al snel licht ‘te kort’. Zorg dus dat je altijd een statief bij je hebt, je ISO-waarde kan dan laag blijven en een langere sluitertijd maakt niet veel meer uit.

– Gebruik je witbalans eens. De meeste mensen zetten de witbalans van de camera op ‘automatisch’ (AWB). Dat is prima, zeker als je in RAW fotografeert, want dan kun je achteraf nog van alles corrigeren. Maar in de herfst worden je foto’s meteen een stuk warmer als je de witbalans op ‘bewolkt weer’ zet. Probeer het maar eens. De rode herfstblaadjes in het lage zonlicht knallen dan van je scherm af…

– Neem je paraplu mee. Je dure spullen kunnen niet al te best tegen regen. Een goede cameratas en een paraplu zijn in de natte maanden echt nodig. Een extra plastic zak is ook handig, maar daarover zometeen meer. We raden je aan om de regen echt eens op te zoeken. Je kunt fantastische foto’s maken van spiegelingen in waterplassen, of van glimmende zwarte winkelstraten.

herfstfotografie-nieuwsbrief-fotoschool-keistad. Paddestoel in herfstbos.
– Zoek de details op. Paddestoelen bijvoorbeeld zijn dankbare herfstfotografie-onderwerpen. Ze staan stil en hebben prachtige kleuren en vreemde vormen. Experimenteer met je compositie en de scherpte-diepte. Probeer wel zo dicht mogelijk bij je onderwerp te komen. Daar is die plastic zak handig voor. Je kunt ‘m onder je knieën leggen, dat scheelt in de was….

– Kijk naar het weerbericht. In de nazomer en de herfst heb je de meeste kans op mist. Je hebt er heldere nachten, weinig wind en lage temperaturen voor nodig. De weermannen en -vrouwen zeggen altijd wanneer er kans op mist bestaat. Dat kan voor jou de aanleiding zijn om wat vroeger op te staan. In de stad krijgt nevel minder kans, zoek dus de weilanden op en je landschapsfoto krijgt gegarandeerd veel meer sfeer.

Herfstfotografie in zwart-wit

Je camera hoeft tussen oktober en april echt geen winterslaap te houden. Vooral de herfst met z’n diffuse, lage licht biedt eindeloos veel fotomogelijkheden. Trek er op uit en als het buiten heel erg somber is, dan kun je overwegen om de foto’s om te zetten naar (bijna) zwart-wit. Ook prachtig!