Opleiding Bruidsfotografie in Amersfoort

Een gesprek met Sander Ruijg

V.: Bruidsfotografie is een specialisme. Waarom biedt Fotoschool Keistad deze Jaaropleiding?

A.: Fotografie tijdens een huwelijk heeft me altijd gefascineerd. De afgelopen tien jaar heb ik honderden bruidsparen geholpen. Dat was altijd een feestje. Ik heb ook de valkuilen leren kennen en weet als geen ander hoeveel er komt kijken bij een goede bruidsreportage. Het is een vak apart. Het maken van de foto’s is maar een onderdeel van het werk dat een huwelijksfotograaf doet.

Ik heb al tijden de behoefte om mijn ervaring over te dragen aan mensen die serieus kiezen voor fotografie. Bruidsfotografie neemt voor mij een bijzondere plaats in.
Voor een deel van de opleiding schakel ik trouwens ook de kennis in van externe experts. De lessen over software (Photoshop en Lightroom) besteed ik uit. Dat kunnen anderen beter uitleggen dan ik (Sander lacht).

Fotoschool Keistad Jaaropleiding Bruidsfotografie ©Sander RuijgBruidsfotografie is meer dan fotograferen

V.: Je zegt dat het fotograferen maar een deel van het werk is. Hoezo?

A.: Bruidsfotografie is een van de meest uitdagende onderdelen van de fotografie. Er wordt niet alleen een enorm beroep gedaan op je technische vaardigheden. Het sociale aspect is ook erg belangrijk en zelfs vaak doorslaggevend bij de keuze voor een bruidsfotograaf. Er wordt van je verwacht dat je een beeldbewerker bent en dat je verstand hebt van het creëren van een prachtige lay-out voor het album. Je moet altijd het juiste moment ‘pakken’ en tegelijkertijd wil het bruidspaar graag dat je onopvallend aanwezig bent. Natuurlijk heb je een geheel eigen stijl en weet iedereen te verassen met geweldig mooie platen. Ik noem maar een paar voorbeelden…

V.: Zo heb ik er nooit naar gekeken.

A.: Nee, de meeste mensen niet. Je verkijkt je enorm op de moeilijkheidsgraad van bruidsfotografie. Daarom is het ook zo belangrijk dat er een goede opleiding is. De vraag naar huwelijksfotografen is groot en het aanbod van specialisten klein. De opleiding van Fotoschool Keistad moet dat gat in de markt vullen.
Onze aanpak is zeer breed: alles wat maar enigszins te maken heeft met bruidsfotografie komt aan de orde. Dat kunnen techniek, locatiefotografie, software, albums, of compositie zijn. Ook de marketing krijgt aandacht; hoe verkoop je jezelf als fotograaf, waar moet een website aan voldoen en hoe maak ik vervolgens alles vindbaar op Google?

V.: Klinkt goed!

Praktische informatie over de Jaaropleiding Bruidsfotografie

Benodigde tijd

De opleiding duurt bijna een jaar. Je bent om de drie weken een zaterdag in de fotostudio, of in een studielokaal. In totaal ben je ongeveer veertien dagen van 10.00-16.30 uur bij Fotoschool Keistad in Amersfoort. Daar moet je de aanwezigheid bij een echte trouwerij bij optellen (je loopt mee met Sander Ruijg). Natuurlijk staan we tot je beschikking als je tussendoor vragen hebt.

Fotoschool Keistad Jaaropleiding Bruidsfotografie ©Sander Ruijg (1)Programmaonderdelen van de opleiding tot bruidsfotograaf

Apparatuur:

Camera. Lenzen. Flitser. Tas. Reflectiescherm.

Basisvaardigheden fotografie:

Belichtingsdriehoek. Over- en onderbelichten. Witbalans. Werken met externe flitser. Werken met on-camera flitser. Flitsen met langere sluitertijden. Licht-meetmethoden. Scherpstellen. Panning. Scherptediepte. High-key. Low-key.

Compositie:

Basisprincipes van de compositie. Standpunt. Zeggingskracht. Natuurlijke kaders. Details vastleggen.

Software:

Lightroom. Photoshop. Ordenen van foto’s. Verzamelingen maken. Workflow.

Persoonlijke stijl:

We vinden het belangrijk dat cursisten stil staan bij hun eigen voorkeuren en visie.

Portfolio:

Wat werkt wel, wat niet? Diversiteit.

Sociaal en zakelijk:

Contact met bruidspaar. Mailverkeer. Lokatie. Bespreken van wensen. Offerte. Bevestiging. Aanbetalen. Contract. Pricing. BTW. Uurloon dagdelen. Seizoen. Bestanden afgeven/afkopen. Reiskosten. Korting. Marketing. Website. Social media. Adwords. Google. Briefpapier. Logo’s.

Locatie spotten en begeleiding:

Vinden van locatie voor locatiereportage. Kijken naar licht. Sturen van het bruidspaar. Mood creëren. Eventueel assistent/stagiaire. Flow. Communicatie. Poses. Omgaan met stress. De receptie/diner. Het feest. Het maken van een album. Het creëren van jouw eigen stijl.

Bruidje. Foto gemaakt door Sander Ruijg. Geplaatst op website Fotoschool Keistad tbv Jaaropleiding Bruidsfotografie.Hands-on:

Het maken van een fotoreportage op locatie (geen modellen, maar een pas getrouwd stel). Het vastleggen van moeilijke situaties tijdens een ceremonie. We zullen daarvoor de trouwzaal in het stadhuis gebruiken (voor zover logistiek mogelijk).

Een dag meelopen op een echte trouwerij met Sander Ruijg, waarbij je ook zelf fotografeert. Je krijgt voortdurend aanwijzingen en tips. De technische vaardigheden: oefenen tijdens bijeenkomsten. Dat kan buiten of binnen zijn.

We bespreken we je foto’s. Dat doen we groepsgewijs, of persoonlijk. We monitoren je voortgang en staan je, ook buiten de cursusdagen om, graag te woord om eventuele vragen te beantwoorden.

We kunnen ons voorstellen dat je wellicht nu al vragen hebt. Schroom niet en neem contact met ons op.

De kosten voor de Jaaropleiding zijn €2.150,00 (exclusief BTW).

Als je bent ingeschreven bij de KVK dan is de BTW volledig aftrekbaar. Sommige werkgevers betalen (een deel) van de opleiding. Het lesgeld kan in termijn worden voldaan.

Lesmateriaal, koffie, thee, etcetera is bij de prijs inbegrepen.

Contactinformatie

  Jouw naam (noodzakelijk)

  Jouw e-mail (noodzakelijk)

  Onderwerp

  Jouw bericht

   

  Alle noodzakelijke velden ingevuld? Klik/tik op de verzendknop. Het kan tot 20 seconden duren voordat hieronder de bevestiging volgt. Koffie?