Latha Spelt - portret in studio. Fotoschool Keistad.

Latha – student aan de Jaaropleiding

“Ik wil snappen wat ik doe…”

Latha (33) is één van de studenten aan de Jaaropleiding van Fotoschool Keistad. Ze heeft HBO-vrijetijdsmanagement gestudeerd en begint binnenkort aan een leuke, nieuwe baan bij Beeld & Geluid in Hilversum. Daarnaast reserveert ze ongeveer anderhalve dag per week voor haar fotostudie.

Ik tref Latha op een zondagochtend in de studio. Ze is bezig om de flitsers op te stellen voor een shoot met twee modellen. Studenten van de Jaaropleiding mogen de faciliteiten van de fotoschool gebruiken om te oefenen. Latha doet dat regelmatig. Ze zegt: “Ik leer veel door het gewoon te doen. Dat is ook zo fijn tijdens de lessen. De docent zorgt voor een theoretisch deel, maar we moeten ook altijd zelf aan de slag met de camera.”

Lucky shots

Latha heeft al veel gefotografeerd, vooral tijdens reizen naar het buitenland. “Ik deed het altijd op gevoel en er zaten mooie plaatjes tussen, maar ik wilde meer uit m’n camera kunnen halen. Daarom ben ik de opleiding gaan volgen. Nu weet ik tenminste wat de belichtingsdriehoek is en hoe ik gebruik kan maken van de diafragmavoorkeur of de iso-instellingen. Ik wil af van die ‘lucky shots’ en juist heel bewust op de ontspanner drukken.”

©Latha Spelt - geen titel - man met tatoo©Latha Spelt – geen titel

“De eerste paar maanden heb ik een combinatie gedaan van de basiscursus en de jaaropleiding. Dat was best een behoorlijke tijdsinvestering, maar nu heb ik de camera goed onder controle. Ik heb een instapmodel van Canon met drie verschillende lenzen. Er zit ook een 50 millimeter objectief tussen. Dat gebruik ik meestal voor portretten, want ik fotografeer het liefste mensen.”

Eigen stijl

“Tijdens de jaaropleiding zijn we bezig met verschillende genres in de fotografie. Dat varieert van fashion- tot bedrijfsfoto’s. Straatfotografie vind ik leuk, maar het meest houd ik van portretfotografie. Binnenkort gaan we bruidsfoto’s maken. Dat lijkt me ook geweldig. Als het maar om mensen gaat. Ik wil uiteindelijk een portretfotograaf worden met een eigen stijl die in staat is om het echte karakter van een model vast te leggen. Zover ben ik nog niet, maar mensen in mijn omgeving zeggen dat ze mijn foto’s nu al kunnen herkennen door een soort van ‘Latha-handtekening’. Daar ben ik best trots op”.