Marcel Dekker - Medestudenten - Fotoschool Keistad Amersfoort -Jaaropleiding

Marcel Dekker: “Je leert veel van je medestudenten”.

Marcel Dekker (1971) woont in Meppel. “Dat ligt in Drenthe”, zegt hij er meteen achteraan. Het is zijn vorm van onderkoelde humor en er spreekt tegelijkertijd nauwkeurigheid uit. Die precisie zie je ook terug in zijn fotografie. Alles klopt. De compositie en de techniek zijn in orde. Marcel denkt vooraf goed na over de opnamen die hij wil gaan maken en de nabewerking krijgt veel aandacht. Deze nuchtere noorderling vliegt niet snel uit de bocht. Dat blijkt ook uit de afgewogen antwoorden tijdens ons gesprek.

door: Gerard Oonk, april 2017

Marcel Dekker - Medestudenten - Fotoschool Keistad Amersfoort -Jaaropleiding - Foodtruckfestival

©Marcel Dekker – Jaaropleiding Fotoschool Keistad

Marcel is contractmanager bij een grote energieleverancier. Hij is het grootste deel van de tijd bezig met het analyseren van data. Zijn rekensommen zorgen er voor dat we in onze huizen op het goede moment voldoende stroom krijgen. Waarom heeft zo’n bevlogen cijferaar belangstelling voor de creatieve wereld van de fotografie?

Het begint met een tweeling

Rond de geboorte van zijn tweeling -in 2008- koopt Marcel een spiegelreflexcamera. In die periode maakt hij veel foto’s. Daarna komt de klad er een beetje in, tot hij een bijzonder plaatje van zijn dochter schiet in een kapperszaak. De kapper vindt het zo’n leuke foto dat hij hem tegen een spiegel plakt. De positieve reacties stromen binnen.… Al die complimenten vormen voor Marcel de aanleiding om zijn fotovaardigheden serieuzer aan te gaan pakken. Hij volgt een aantal korte cursussen in Zwolle en verdiept zich in het aanbod van de Fotoacademie en de Fotovakschool. Uiteindelijk komt Marcel terecht bij de Jaaropleiding Fotograaf van Fotoschool Keistad.

Leren van medestudenten

“Ik heb het goed uitgezocht allemaal. Hier in Amersfoort krijg je een breed aanbod in een relatief korte periode en het is niet al te duur. Dat was precies wat ik zocht.” Marcel denkt even na en gaat dan verder: “Je leert tijdens de opleiding ontzettend veel van je medestudenten. Je stimuleert elkaar om nieuwe dingen te proberen. En je ontdekt ook welke stijlen van fotografie minder goed bij je passen. Eén van de andere studenten is veel bezig met naaktfotografie en iemand anders specialiseert zich in afscheidsfotografie. Beide genres zijn niks voor mij en toch vind ik het boeiend en leerzaam om te zien hoe zij dat aanpakken.”

De passiedriehoek

“Ik ben zelf een ‘mensenfotograaf’. Dat heb ik pas kort geleden ontdekt. Gek he? Iemand vroeg wat mijn twintig mooiste foto’s zijn. Ik ben in m’n archief gedoken en uiteindelijk hield ik een stapeltje over waarop altijd wel mensen aanwezig zijn. Er zit ook vaak een verrassend element in. Soms komt dat door de techniek die ik gebruik, of juist door een ongewone invalshoek. Mijn passie voor fotografie zit vast op de combinatie van die drie elementen: techniek, creativiteit en mensen.”

Marcel Dekker - Medestudenten - Fotoschool Keistad Amersfoort -Jaaropleiding - mensenfotograaf

©Marcel Dekker – Jaaropleiding Fotoschool Keistad

Brandpunt en The Passion

“Een andere student werkt bij een grote omroep in Hilversum. Dankzij haar kon ik mee met verslaggevers van de actualiteitenrubriek Brandpunt. Dat was echt te gek.” Marcel is even stil en zegt dan met ingehouden enthousiasme: “En ik mag fotograferen bij de live-uitzending van The Passion. Hoe leuk is dat?! Zulke kansen krijg je maar zelden. Ik grijp ze met beide handen aan. Het is in de eerste plaats leuk om te doen, maar het gaat ook om de vlieguren. Je moet echt heel veel ervaring opdoen als je fotografie goed onder de knie wilt krijgen.”

Tevreden over persoonlijke groei

“Ik krijg nu ook betaalde opdrachten. Bij de eerste was ik bloednerveus. Je voelt je enorm verantwoordelijk voor het eindresultaat en wilt niet staan prutsen. Inmiddels ben ik behoorlijk gegroeid. Ik durf mezelf nu ook ‘fotograaf’ te noemen. De techniek van de camera heb ik helemaal onder controle. De creativiteit kan nog wel iets beter. Ik merk dat ik in nieuwe situaties nog teveel terugval op mijn zekerheden. Dan maak ik de standaardplaatjes en zit er weinig verrassing in de foto’s. Gelukkig wordt dat steeds beter. Ik sta steviger in mijn schoenen en durf ook te experimenteren bij klanten. De foto’s met mijn eigen stempel zijn meestal de foto’s die het hoogst worden gewaardeerd. Ik durf daarom steeds meer te vertrouwen op mijn eigen kracht.”

Het leren is nooit klaar

Marcel is regelmatig in Amersfoort. Hij volgt bij Fotoschool Keistad twee studies: de Jaaropleiding Fotograaf en de cursus Storytelling. “Het is één ding om foto’s te maken; het schrijven van goede teksten is echt weer een ander vak. Ik wil graag de journalistieke kant op en handleidingen schrijven over de technische kant van fotografie. Dan moet je de letters makkelijk op papier kunnen krijgen. Daar wil ik beter in worden.”


Als je meer wilt weten over de cursussen die Marcel noemt, kijk dan op de website van Fotoschool Keistad:
Jaaropleiding Fotograaf
Cursus Storytelling

Marcel heeft ook een eigen website: ‘Smoelt.nl’