Martijn – cursist Opnametechniek Gevorderden

Martijn van den Akker (41) is brandweerman en een gepassioneerd hobbyfotograaf. Als tiener stond hij al met een oude Praktica naast de landingsbaan in Soesterberg om vliegtuigen te spotten. Nu gaat z’n voorkeur uit naar urbex, de fotografie van vervallen gebouwen en verlaten fabrieksterreinen. Maar, natuur- en landschapsfotografie trekt hem ook. Hij is regelmatig met zijn camera te vinden in Park Schothorst.

We spreken af bij het Groene Huis, het nieuwe centrum voor natuur- en milieueducatie. Martijn woont in Schothorst en het stadspark is bij hem om de hoek. Hij wijst vanaf het dakterras naar een houten hek in de weilanden. “Daar heb ik laatst nog foto’s staan maken. Ik doe hier ook vaak mijn opdrachten voor de Fotoschool. Je hoeft helemaal niet ver weg te gaan om prachtige platen te schieten.”

Buitenkans in Amersfoort
Ik vraag of hij hier in de buurt ook urbex-locaties weet. Martijn aarzelt even en zegt dan lachend: “Nou, ik heb de mazzel gehad dat ik even naar binnen mocht in het voormalige ziekenhuis op de Lichtenberg. Daar heb ik de oude operatiekamer gefotografeerd. Dat was een buitenkansje, want er zijn in Nederland niet veel plekken voor urbexfotografie. Voor de mooiste locaties moet je naar België of Duitsland, maar ik kon me dus in Amersfoort helemaal uitleven…”
Martijn van den Akker Lichtenberg Urbex

Camera maximaal benutten
Martijn heeft een tijdje geleden Basiscursus 2 gedaan. Op dit moment volgt hij de opleiding Gevorderden Opnametechniek. Het bevalt hem blijkbaar goed op de Fotoschool.
“Ik vind het leuk om het maximale uit mijn camera te halen. Zo’n toestel heeft namelijk veel meer te bieden dan alleen de P-stand. Ik ben dankzij de lessen gaan experimenteren met de instellingen. Mijn foto’s zijn daardoor creatiever geworden. Ik regel nu echt alles zelf: de scherptediepte, de hoeveelheid licht en de sluitertijd.”

Dol op geschiedenis
Als ik vraag waarom Martijn zo van fotografie houdt, dan volgt het antwoord ogenblikkelijk: “Ik ben dol op geschiedenis. Op school vond ik dat al interessant. Ik wist soms meer dan de leraar. Vooral de periode vanaf 1900 tot nu spreekt me erg aan. Daar vallen de twee wereldoorlogen in. Ik heb thuis nog een doos vol foto’s van de mobilisatietijd van mijn opa. Je beleeft het bijna zélf door die foto’s. Ik wil graag voor later vastleggen hoe het nu is. Het is toch geweldig als je toekomstige generaties kunt laten zien hoe onze tijd er uit zag!”
_______
Martijn is cursist bij ‘Gevorderden Opnametechniek’ – lees meer over de lesinhoud…