Nieuwsbrief December 2012

Hoe maak ik mooie foto’s van vuurwerk?

In de vorige nieuwsbrief hebben we besproken hoe je gezellige flitsfoto’s maakt door middel van flitsen en langere sluitertijden. Deze maand mag je het flitsen achterwege laten als je vuurwerk vastlegt. Lange sluitertijd is het devies.

  • Houd rekening met een aantal zaken:- camera in M-stand- lange sluitertijd. Neem gerust 15 of 30 seconden. Gebruik dus een statief. Als je die niet hebt, zet dan je camera ergens op.- met het diafragma en/of ISO-waarden bepaal je de helderheid. Wordt het tafereel te donker, dan diafragma opendraaien of ISO verhogen. En andersom natuurlijk ook; verschijnt het vuurwerk overbelicht op je display, dan moet het diafragma dicht gedraaid of  de ISO verlaagd worden.- vermijd vaste lichtbronnen zoals lantaarnpalen of huizen; deze zullen overbelicht worden in het uiteindelijke resultaat- focus van tevoren op een voorwerp wat ongeveer even ver weg is, als het vuurwerk wat je verwacht. Zet de camera daarna op manual focus (knopje aan de zijkant van je lens)- zorg dat je statief goed stevig staat. Als het waait en je hebt geen stevig statief, zullen je foto’s bewogen zijn.

Nu maar wachten tot het begint. Als je kunt voorspellen wanneer de pijlen afgaan, kun je tussendoor je hand voor de camera doen zodat je zo min mogelijk last hebt van allerlei externe lichtbronnen.

Fotografeer het kerstdiner

Mooi gedekte tafels, het beste servies, kaarsjes aan en heerlijke gerechten. En natuurlijk alle mensen die je lief zijn om de tafel. Maak een sfeervolle foto. En zet deze op onze facebookpagina. Je krijgt van ons persoonlijk advies over je gemaakte foto.