Snapseed Roze Kever copyright Gerard Oonk

Pimp je foto’s ‘to the max’ met Snapseed

Snapseed is een fantastische (gratis!!!) beeldbewerkingsapp van Google. Je kunt het programma krijgen voor smartphones en tablets (Apple en Android). Er is ook een oude, werkende versie voor bureaucomputers van Apple, maar die wordt al jaren niet meer vernieuwd.

Google heeft in 2012 besloten om Snapseed alleen nog te maken voor mobiele apparaten. Jammer, jammer, jammer! Maar, niet getreurd, want in dit artikel vertellen we hoe je jouw foto’s uit de spiegelreflex en de compact- of systeemcamera toch volledig met Snapseed kunt bewerken.

Goed bewaard geheim

Snapseed-logo-Fotoschool-Keistad-AmersfoortSnapseed is mateloos populair bij fanatieke Instagrammers. De leden van deze community weten als geen ander hoe je van ‘gewone’ smartphoneplaatjes oogstrelende en indrukwekkende afbeeldingen kunt maken.

Er zijn honderden andere apps waarmee je smartphonefoto’s kunt bewerken. De meeste programma’s beperken zich tot een klein aantal toepassingen. Met het ene appje kun je kaders rond je foto’s maken, met het andere een verouderingsfilter aanbrengen, een derde zorgt voor aanscherping of contrast, en ga zo maar door.

Snapseed doet vrijwel alles. De mogelijkheden zijn eindeloos. Toch is Snapseed niet heel erg bekend als beeldbewerker voor fotografen.

En Photoshop dan?

Als je gewend bent om met Photoshop, Lightroom, of Aperture te werken, dan zul je ook wel een paar aanpassingsmogelijkheden missen. Met Snapseed kun je -bijvoorbeeld- niet klonen. Dat is onhandig als je snel even een paar sensorvlekken weg wilt werken. Maar verder kun je duizenden creatieve veranderingen aanbrengen in je foto’s.

In de onderstaande schermafbeelding van Snapseed zie je een klein deel van alle mogelijkheden. Alle icoontjes -van ‘Afstellen’ (linksboven) tot ‘Frames’ (rechtsonder)- geven een bewerkingsmogelijkheid aan. Als je er op klikt, krijg je meestal nog een heel scala extra verfijningsinstellingen. Toch blijft Snapseed heel simpel om te gebruiken.

Snapseed-voorbeeld-aanpassingsmogelijkheden-Fotoschool-Keistad

Schermafbeelding van Snapseed op een tablet.

 

Snapseed Bos-sneeuwlandschap-origineelEindeloos experimenteren

Je kunt eindeloos experimenteren met alle aanpassingen. Pas als je een keuze bevestigt, wordt het beeld aangepast. En zelfs daarna is het nog mogelijk om je nieuwe instellingen weer te verwijderen.

Nog leuker: je oorspronkelijke foto blijft zoals ‘ie was, want uiteindelijk krijg je de mogelijkheid om een kopie met al je veranderingen op te slaan (of te plaatsen op een sociaal medium).

Laat je gaan

We zijn helemaal los gegaan op het winterse boslandschap. Eerst zie je de originele foto (vierkant gemaakt) en daarna de versie uit Snapseed, nadat we tenminste vijftien verschillende bewerkingen op de foto hebben toegepast. Je hoeft het eindresultaat niet mooi te vinden, het is meer een poging om te laten zien wat er allemaal kan met deze app.

Bos-sneeuwlandschap-bewerktDrie gereedschappen uitgelicht

Er zijn drie tools die je echt even moet proberen. De eerste is ‘Dubbele belichting’. Daarin kun je twee foto’s stapelen en ze dan in elkaar laten overlopen. Je zou een lege vissenkom en de Onze Lieve Vrouwetoren kunnen samenvoegen. Het is maar een idee 😉

Met het gereedschap ‘Focuseffect’ kun je de omgeving rond je hoofdonderwerp wazig maken. Dat kan op verschillende manieren. Wij hebben het gedaan met een boot in de haven van Gotenburg. Je ziet een effect dat je ook krijgt als je heel dure technische camera’s gebruikt (tilt-shift). Het leuke bij deze foto is dat de boot in een miniatuurlandschap lijkt te drijven…

De derde mogelijkheid is ‘Uitbreiden’. Daarmee kun je een foto groter maken (pixels toevoegen). Dat is bij de bestanden die je mobiel of tablet maakt wel eens handig, vooral als je een afdruk wilt laten maken.

Voor dit artikel gebruiken we juist afbeeldingen die al genoeg pixels hebben, want we gaan immers grote foto’s importeren uit ‘echte’ camera’s.

Snapseed-Haven-Gotenburg-origineel

Haven Gotenburg (origineel)

Aan de slag

Als Snapseed nog niet op je smartphone of tablet staat, ga dan eerst even naar de App Store of de Google Store om je nieuwe beeldbewerkingssoftware te downloaden.

Ons advies: als je een tablet hebt, werk daar dan op, want het is prettig om een iets groter beeldscherm te gebruiken.

Het zou te veel ruimte kosten om precies te beschrijven wat je op de diverse platforms (Operating Systemen) precies moet doen. We schetsen je de grote lijnen.

Mailen naar jezelf

Het is van belang dat je een grote foto van je computer op de mobiel of tablet krijgt. Daar zijn verschillende manieren voor, maar wij vonden het handig om een mailtje met een grote foto vanaf de bureaucomputer te sturen en dat te openen op de tablet (in ons geval een iPad van een paar jaar oud).

Als je wat langer met de vinger op de foto drukt, dan krijg je waarschijnlijk meerdere mogelijkheden te zien om de foto ‘te openen’. Bij ons stond Snapseed daar al tussen. Lekker makkelijk!

Als het op de bovenstaande manier niet lukt, sla dan de foto eerst op bij je andere foto’s (‘camera’, ‘filmrol’), open daarna Snapseed en tik op het plusteken om je foto te laden.

Snapseed-Haven-Gotenburg-bewerkt

Haven Gotenburg (na behandeling met Snapseed)

Snapseed kan overweg met RAW

Misschien zijn jouw fotobestanden wel zo groot dat ze niet met een normaal mailtje verstuurd kunnen worden. Gebruik dan een programma als ‘Mail Drop’ (Apple), of maak eerst een JPG-bestand dat kleiner is dan 10Mb. Wij waren overigens blij verrast dat Snapseed probleemloos omgaat met RAW-bestanden, zelfs op een wat oudere tablet.

Als het goed is zie je nu je foto in Snapseed met aan de onderkant van het smartphonescherm (of rechts op een groter scherm) drie bewerkingsmogelijkheden.

Met ‘looks’ (het regenboogicoontje) kun je snelle wijzigingen aanbrengen. Met ‘tools’ (het potloodsymbool) krijg je alle gereedschappen (zie eerdere schermafbeelding) te zien. En het woord ‘Exporteren’ (vierkantje met pijl naar boven) spreekt wel voor zichzelf. Daarmee kun je het eindresultaat opslaan of delen. Google heeft ook een ‘help-pagina‘ voor Snapseed.

Heel veel succes. We hopen dat het je lukt om met Snapseed aan de slag te gaan.

En -zoals altijd- we zijn benieuwd naar de resultaten.