Eyes of Hoi An, Réhahn (2011-2014)

Portretfotografie tijdens de lessen

Portretfotografie is er in veel soorten en maten. Heel bekend zijn de pasfoto’s. Daarbij draait het al lang niet meer om de kwaliteit van de fotograaf. Alles is geautomatiseerd. Er wordt vooral rekening gehouden met alle regeltjes die de douane en de politie hebben bedacht voor zo’n foto.

Profielfoto

Een stukje ingewikkelder is de profielfoto. Dat zijn portretten die je nodig hebt voor LinkedIn en sollicitatiebrieven. Er zijn fotografen die zich helemaal hebben toegelegd op dit genre. In Amerika noemen ze het ‘headshots’. Kijk maar eens op de site van Peter Hurley. Hij verdient goudgeld aan mensen die ‘medium-close’ op de foto willen.

Artistieke portretten

En dan heb je ook nog de artistieke portretfotografie. We hebben in Nederland heel wat specialisten op dat gebied. Uit België komt de razend populaire Stephan Vanfleteren. Hij heeft inmiddels iedere bekende Nederlander en Vlaming wel voor zijn lens gehad. Zijn specialiteit is zwart-witfotografie met een heel kleine scherptediepte.

Copy-cat

Eén van de leukste onderdelen van de foto-opleidingen bij Fotoschool is altijd het na-apen van beroemde fotografen. Ik vraag de cursisten om hun favoriete portretfoto van een bekende fotograaf zo nauwkeurig mogelijk na te maken. Plagiaat dus!!!! Kijk maar hieronder eens wat leerling Karin de Keijser deed met een foto van de beroemde fotograaf Yousuf Karsh. De eerste foto is van Karin, de tweede van Yousuf.

Copy-cat Karin de Keijser 2013 Portret Gevorderden© Yousuf Karsh - portretfotografieAls je dit soort foto’s ook wilt leren maken, kijk dan of we een geschikte cursus voor je hebben, of bel voor informatie. We beginnen half februari met het nieuwe seizoen.

Bovenste foto: Eyes of Hoi An, ©Réhahn (2011-2014)