Saffloer Mohaupt met zijn fotocamera in Studio 2 van Fotoschool Keistad

Saffloer Mohaupt: “De fotocamera ligt altijd op de keukentafel”

Saffloer Mohaupt is consultant bij een educatieve uitgeverij. Hij geeft adviezen over gepersonaliseerd onderwijs in de klas. Leerlingen moeten leren op een manier die bij ze past en niet als eenheidsworst worden benaderd. “Eigenlijk net als hier op de Fotoschool”, zegt Saffloer, “Iedere cursist krijgt opdrachten die bij het eigen kennisniveau passen. Mooi vind ik dat.

Opvallende naam

Saffloer dankt zijn voornaam aan een Belgische drummer. Zijn ouders waren ongelooflijk onder de indruk van de drumsolo die ze van hem hoorden. Ze besloten op dat moment om hun zoon te vernoemen naar de Belgische trommeltovenaar.

De achternaam ‘Mohaupt’ komt uit Polen. De grootvader van Saffloer werd tijdens de bevrijding van Nederland verliefd op zijn oma. Saffloer lacht: “En zo is het gekomen.” Hij moet het verhaal over zijn opvallende namen waarschijnlijk vaker vertellen, maar het gebeurt nog steeds met enthousiasme.

Fotocamera leren begrijpen

We ontmoeten elkaar in de nieuwe studio van de Fotoschool. Saffloer heeft zich duidelijk voorbereid op het gesprek. Als de koffie op tafel staat, steekt hij meteen van wal.

Ik was altijd bezig met Photoshop. De foto’s haalde ik van internet en daar ging ik mee aan de slag. Meestal ontwierp ik posters en programmaboekjes, tot ik op een dag slecht basismateriaal kreeg voor een affiche. Toen heb ik een spiegelreflex van een vriend geleend en ben ik zelf maar gaan fotograferen. Dat was meteen een ontzettend lastige klus, want ik moest relaxte portretfoto’s maken van een muzikante. Ga er maar aan staan…

Fotoschool Keistad ©Saffloer Mohaupt Interview fotocamera 1

Nieuw-Zeeland, ©Saffloer Mohaupt

Nieuw-Zeeland

Dat was de eerste keer dat ik behoefte had aan een fotocursus. Het tweede moment volgde snel daarna. We gingen op vakantie naar Nieuw-Zeeland en ik wilde met mooie opnamen terug komen. Dan moet je de automatische camera-instellingen los durven laten. Ik weet het nog goed: een paar uur voordat we vlogen heb ik mijn huidige camera gekocht en in het vliegtuig zat ik de handleiding te bestuderen.

Basiscursus 1

Saffloer heeft net de vijfde les van Basiscursus 1 achter de rug. Nog drie te gaan. Ik ben benieuwd of hij nieuwe dingen heeft geleerd, want er is blijkbaar al behoorlijk wat zelfstudie aan vooraf gegaan.

Ja, ontzettend veel. Ik heb al mijn kennis ‘hap-snap’ verzameld: handleidingen lezen, filmpjes op YouTube kijken en ik heb heel veel geëxperimenteerd. Joh, je weet niet hoeveel foto’s er zijn mislukt… Maar nu krijg ik een theoretische basis en alles wordt in een logische volgorde uitgelegd.

Je leert bovendien anders kijken. We bespreken aan het begin van de les onze foto’s en dat vind ik erg waardevol. Je legt uit waarom je een foto juist op deze manier hebt gemaakt. Daarna komen Sander en de mede-cursisten met hun opmerkingen. Daar steek ik waanzinnig veel van op.

Het mag een hobby blijven

Foto interview Saffloer Mohaupt

Foto: ©Saffloer Mohaupt

Saffloer heeft niet direct de ambitie om een professionele fotograaf te worden. “Nu is het leuk omdat het vrijblijvend is. Het zou kunnen dat ik het plezier verlies als ik van mijn hobby’s een beroep maak. Dat geldt ook voor het koken. Ik sta ontzettend graag in de keuken. Als ik kok zou zijn in een druk restaurant, dan zou ik er thuis waarschijnlijk niet meer zo van genieten.

Je begrijpt nu waarschijnlijk ook waarom de camera bij mij op de keukentafel ligt. Ik fotografeer heel vaak lekkere gerechten. Twee hobby’s die mijn leven kleur geven.