winterlandschappen fotoschool keistad ©gofoto

Vijf tips voor de mooiste winterlandschappen

Winterlandschappen

winterlandschappen-schaatsers-op-ijs ©gofotoHet heeft inmiddels al een paar nachten gevroren in november. Misschien krijgen we wel weer een echte winter dit jaar.…

De velden waren prachtig wit en de zon scheen met een gouden gloed laag over de akkers. Soms hing er zelfs een wolkje witte mist boven de velden. Kortom: je baalde behoorlijk dat je camera thuis lag… Ik wel tenminste!

In de koude maanden kun je schitterende plaatjes schieten, zeker als de zon zich laat zien. We hebben vijf tips verzameld voor de mooiste winterlandschappen.

1. Het mooiste licht is tegenlicht

De zon staat laag in december en januari. Probeer eens met tegenlicht te fotograferen. Je camera maakt er meestal -automatisch- een onderbelichte foto van. De onderwerpen op de voorgrond worden dan donker en er ontstaan grote contrasten. Erg sfeervol vaak!

Als een onderwerp op de voorgrond goed uitgelicht moet zijn, dan zul je moeten overbelichten (vaak wel één tot twee stops). Je verliest daarmee wel wat ‘warmte’ in je foto.

2. Grauwgrijze sneeuw

Als er sneeuw ligt, is het verstandig om te experimenteren met overbelichting. Je camera heeft de neiging om grote witte vlakken lichtgrijs te maken. Het resultaat is dan een sompige, grauwe foto van wat een wit landschap was. Met één stop overbelichting krijg je weer een heldere foto. Lees ook onze tips over betere belichting.

3. Magische uren

Je hebt misschien wel eens gehoord van het ‘gouden uur’. Dat is de periode -bij zonsopkomst en zonsondergang- waarin de zon prachtig goudkleurig licht geeft. In de wintermaanden duurt dat uurtje soms dubbel zo lang.
En…. voor degenen die moeilijk uit bed kunnen komen: de zon komt ’s winters pas rond half negen boven de horizon uit. Grijp dus je kans!

4. Het handige histogram

Zon en sneeuw versterken elkaar enorm. Voor je het weet zijn er grote vlakken in je foto overbelicht. Dat is eeuwig zonde, want de uitgebeten delen krijg je nooit meer goed. Houd dus je histogram goed in de gaten. We hebben daar vorige maand een informatief artikel over geschreven.

5. Zwart-wit

Op dagen dat de zon achter de wolken blijft, heeft de winter weinig kleur en contrast. Het landschap ziet er uit als een zwart-witfoto. Daar kun je gebruik van maken. Zet de foto thuis om naar echt zwart-wit en verhoog het contrast een beetje. Je zult zien dat je opname er plotseling een stuk beter uit gaat zien. Lees ook onze uitleg over sprankelend zwart-wit.

Siberische omstandigheden

winterlandschappen fotoschool keistad ©gofotoHoud er rekening mee dat het metaal van je camera en je statief (heel handig bij landschapsfoto’s) erg koud gaat worden. En… met ‘bevroren’ vingers kun je de kleine knoppen op je toestel nauwelijks meer bedienen. Neem dus goede handschoenen mee als je op pad gaat.

Je accu’s hebben ook last van de kou. Ze zijn veel sneller leeg dan op warme dagen. Neem daarom altijd een reservesetje mee en stop de vervangende batterijen in je broekzak, zodat ze goed op temperatuur blijven.

Laat bij thuiskomst de foto-apparatuur nog even in een koude ruimte staan. Je loopt dan minder risico dat het condenswater in je dure spullen kruipt.

Zachte portretten

Je hoeft niet per se de velden in voor mooie foto’s. Vooral ‘zachte portretten’ lukken goed in het winterse buitenlicht. Die kun je dicht bij huis maken, of zelfs binnen bij het raam. Houd je ISO-waarden laag (bijvoorbeeld 200) en zet je diafragma eens wat verder open. Je krijgt dan portretfoto’s met een zachte tint en een kleine scherptediepte.

Heel veel winters fotoplezier!
Sander Ruijg


fotografie op deze pagina: ©gofoto.nl