Landschapsfotografie bij Fotoschool Keistad Tips . Foto van een waterval met een waternevel. Plus 5 tips voor sprankelend zwart-wit.

Vijf tips voor sprankelend zwart-wit

Fotomodel Estelle in zwart-witZwart-wit is helemaal hip. Kijk maar eens op Instagram of Pinterest, je komt er een onwaarschijnlijke hoeveelheid foto’s tegen waar de kleur uit is gehaald.

Schreeuwende kleuren

Het lijkt onnatuurlijk om de werkelijkheid te veranderen (we zien immers alles in kleur), maar onze liefde voor het beperken van het aantal kleuren is best verklaarbaar. Een zwart-witfoto is namelijk ‘eenvoudiger te lezen’ dan een foto waarbij kleuren ‘schreeuwen’ om aandacht. De foto van de model hierboven laat een rustig beeld zien zonder de aandachteisende kleuren van lipstick, eyeliner, huid en bontkraag.

Bij zwart-witfotografie zijn het contrast en de structuur in de foto van essentieel belang. Natuurlijk moet de compositie ook kloppen, maar dat geldt voor iedere foto 😉

Tips voor zwart-wit

We geven je vijf tips om het beste uit een zwart-witfoto te halen.

  1. De meeste fotografen mijden normaal gesproken een felle, hoogstaande zon. Als je van plan bent om zwart-witfoto’s te gaan maken, is het juist prima om het harde licht en de diepe schaduwen op te zoeken. Het gaat immers om de kracht van de contrasten.
  2. Maar ook op regenachtige dagen met veel bewolking kun je prachtige zwart-witfoto’s maken. Dan gaat het niet om het contrast, maar om de fijne structuren. Als je in de nabewerking extra contrast toevoegt (software-matig), dan kun je ongelooflijk sfeervolle foto’s maken. Denk maar eens aan spiegelingen van voorbijgangers op een natte straat.
  3. Je hoeft je camera niet in te stellen op de zwart-witmodus. Kleurenfoto’s zijn heel goed om te zetten naar zwart-wit. Je houdt juist extra ‘speelruimte’ in de nabewerking. De zachte, roze huidtinten in een portretfoto kun je in zwart-wit heel nauwkeurig bewerken met de ‘schuifjes’ van Photoshop, Lightroom of Aperture.
  4. Als je echt op de display van de camera wilt zien hoe het eindresultaat van je foto ongeveer wordt, fotografeer dan in RAW. Op het scherm van je toestel kun je een zwart-wit beeld instellen, terwijl alle kleurinformatie keurig wordt opgeslagen voor de nabewerking.
  5. Kies voor een lage ISO-waarde. Bij zwart-witfotografie wil je maximaal contrast tussen diep zwart en maximaal wit. Een hoger ISO-getal zorgt voor onaangename ruis in -met name- de zwarte delen van je foto. De filters van de apps op je mobiel of tablet kunnen later wel weer een mooie, ouderwetse korrel aan je foto toevoegen.

De Amerikaanse fotograaf Edward Weston maakte iconische foto’s van verschillende groenten. Zijn ‘paprikaportretten’ zijn wereldberoemd. Hij wist in 1931 zelfs aan een koolblad in zwart-wit een zekere erotiek mee te geven…
© Edward Weston Cabbage leaf - zwart-wit

©Edward Weston Cabbage leaf