Landschapsfotografie bij Fotoschool Keistad. Foto van een zwaan in de ochtendnevel.

Vijf tips voor betere landschapsfotografie

De lente brengt kleur

De lente komt er aan! De bomen worden weer groen en overal ploppen kleurrijke bloemen uit de grond. Heel veel fotografen vinden dit het mooiste jaargetijde. Vooral landschapsfotografie is enorm populair de komende maanden.

Fotoschool Keistad geeft je vijf tips om je natuuropnamen nog mooier te maken.

Waar moet je aan denken?

  • De zon heeft in het voorjaar nog niet zoveel kracht als in de zomer. Toch is het verstandig om je fotomomenten aan het begin of het einde van de dag te kiezen. Een hoogstaande zon haalt de diepte uit je foto’s. Je kunt beter ’s ochtends vroeg op pad gaan, of ’s middags na vier uur.
  • Volg de weersverwachting nauwkeurig. Een landschapsfoto met veel wolken aan de lucht is meestal spannender dan een plaatje met een strakblauwe hemel.
  • Zet je camera op diafragmavoorkeur. Je zult vaak grote contrasten hebben tussen de grond en de lucht. Met de instelknop voor over- of onderbelichten kun je dat een beetje corrigeren. Houd je histogram goed in de gaten en als je niet weet hoe dat werkt, controleer dan regelmatig op het beeldscherm van je camera of er geen diepzwarte of uitgebeten witte vlakken in je foto komen. En als je dezelfde foto’s met meerdere belichtingstijden wilt maken, zorg dan dat je een goed statief bij je hebt.
  • Zet een groothoeklens op je camera. De mooiste landschapsfotografie geeft een wijde blik op de natuur. Bovendien kun je met een groothoek veel makkelijker een grote scherptediepte in de foto’s krijgen. Zorg er in ieder geval voor dat op de voorgrond alles goed scherp is.
  • Goede voorbereiding is het halve werk. Ga bij voorkeur eerst je fotolocatie verkennen en laat je camera nog even thuis. Je zult zien dat je veel geconcentreerder op zoek gaat naar de mooiste plekjes en standpunten.

Meer over landschapsfotografie

In alle lessen van Fotoschool Keistad staan we uitvoerig stil bij de belichtingsdriehoek (sluitertijd, diafragma en iso-waarden). Tijdens de cursus ‘Gevorderden Opnametechniek’ besteden we specifiek aandacht aan HDR-fotografie (meerdere opnamen met verschillende belichting) en de functie van het histogram.

Landschapsfotografie bij Fotoschool Keistad Tips . Foto van een waterval met een waternevel.
Heel veel plezier en we zijn hartstikke nieuwsgierig naar de resultaten van jouw landschapsfotografie… 🙂