Scherptediepte Fotoschool Keistad

Vijf tips voor werken met scherptediepte

Scherptediepte is heel belangrijk in de fotografie.
Met scherptediepte wordt de afstand bedoeld tussen het dichtstbijzijnde en het verste punt dat scherp is op een foto. Je kent het vast: een lentebloem op de voorgrond die scherp is afgebeeld, terwijl de omgeving wazig is. Je bereikt verschillen in scherptediepte door de grootte van je lensopening te veranderen.
We geven je vijf tips om er zelf mee aan de slag te gaan.

Diafragma en afstand

  • Je bepaalt de scherptediepte vooral met de diafragmastand op je camera (‘Av’ bij Canon, ‘A’ bij Nikon en Sony). Het diafragma wordt aangegeven met een ‘F-getal’. Hoe kleiner dat getal, hoe kleiner het gebied dat scherp is. Bij zo’n scherpe bloem op de voorgrond stel je het diafragma in op F/4.0 of F/5.6. Als je alles van-voor-tot-achteraan scherp wilt hebben, kies je voor een groot F-getal, bijvoorbeeld F/22, of F/32.
  • Je kunt de scherptediepte ook beïnvloeden door de afstand tot je onderwerp. Als je dichterbij gaat staan, wordt de scherptediepte kleiner met dezelfde diafragmawaarde.
  • Als je een zoomlens op je camera hebt, dan kun je ook inzoomen om het effect van de scherptediepte te versterken. Je doet eigenlijk hetzelfde als bij tip 2, maar dan zonder een stap te verzetten ;-). Je snapt dat de combinatie van dichtbij gaan staan en inzoomen een maximaal resultaat oplevert….
  • De kwaliteit van je lens is ook belangrijk. Met sommige objectieven kun je kiezen voor een extreem grote lensopening (F/1.2). Als het getal kleiner wordt, moet je wel extra goed letten op je scherpstelling. Soms kan een focuspunt dat een centimeter verkeerd ligt, je hele foto verpesten. Stel dus heel exact scherp op het belangrijkste onderwerp in je foto.
  • Het diafragma is een heel krachtig hulpmiddel voor creativiteit. Ons advies: experimenteer veel! Zet je camera op een statief en maakt tien foto’s van een rij koffiebekertjes, waarbij je steeds focust op het voorste bekertje en bij iedere foto een groter diafragmagetal kiest. Bekijk het verschil tussen de eerste en de laatste foto (en let ook eens op de verschillen in de sluitertijd)!

Heel veel plezier en we zijn hartstikke nieuwsgierig naar de resultaten… 🙂
Scherptediepte Fotoschool Keistad Arjan - Gerard Oonk
En zo ziet docent Arjan er uit met een kleine scherptediepte 😉

Scherptediepte in de cursussen

In alle lessen van Fotoschool Keistad staan we uitvoerig stil bij de belichtingsdriehoek (sluitertijd, diafragma en ISO-waarden). In de Basiscursus leggen we de grondbeginselen uit en bij de cursus Gevorderden Opnametechniek leren we je het maximale uit je camera te persen.